Gevulde eieren met bacon en cheddar

Cheddar is een gele, bijna oranje, kaas die een kenmerkende pittige smaak heeft. De kaas wordt gemaakt van koemelk. Oorspronkelijk werd de kaas alleen gemaakt in Cheddar, een dorpje in het Verenigd Koninkrijk. Dit verklaart ook de benaming. Tegenwoordig wordt cheddar op grote schaal geproduceerd, het gaat meestal om massa-productie. Hierdoor zijn er grote verschillen in kwaliteit en smaak. De cheddar kaas wordt namelijk ook veelvuldig gebruikt in de fastfoodindustrie: het plakje kaas op je hamburger is vrijwel altijd cheddar kaas. Weliswaar is deze kaas bijna geen echte cheddar kaas meer te noemen, omdat er vaak allerlei chemische stoffen als smeltzouten aan de kaas zijn toegevoegd om hem sneller te laten smelten. Omdat de cheddar kaas op zoveel plekken wordt gemaakt, is de cheddar geen beschermd streekproduct meer. Cheddar is een vette kaas. Dit komt, omdat de kaas een lang rijpingsproces heeft. Hierdoor krijgt de kaas ook haar pittige smaak.

Ingrediënten (voor 24 gevulde eieren)

  • 12 eieren
  • 4 plakken bacon
  • 120 ml mayonaise
  • 2 el geraspte cheddar
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Bereiding

Doe de eieren in een pan en giet er koud water bij. Breng het water aan de kook en haal de pan dan direct van het vuur. Laat met de deksel op de pan ongeveer 13 minuten staan. Haal dan de eieren uit het water en laat ze afkoelen onder een koude kraan of in een bak met koud water. Bak ondertussen in een koekenpan de bacon krokant. Bak het op middelhoog vuur zodat het aan alle kanten even bruin is. Laat even uitlekken op wat keukenpapier en verkruimel het dan. Houd het even apart.

Pel de hardgekookte eieren, snijd de eieren voorzichtig in de lengte doormidden. Haal met de punt van een mes de eidooiers uit het eiwit.
Gebruik ene staafmixer om het eigeel, de mayonaise de bacon (laat een klein beetje over ter garnering) en de kaas te pureren tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Vul de gehalveerde eieren met een spuitzak en garneer de eieren met een beetje verkruimelde bacon